Seizoen 3 van ‘The bear’ start vandaag: wat is het geheim achter een van de beste tv-reeksen van de laatste jaren? (2024)

Seizoen 3 van ‘The bear’ start vandaag: wat is het geheim achter een van de beste tv-reeksen van de laatste jaren? (1)

Seizoen 3 van 'The Bear' is vanaf nu ook bij ons te kijken, VRT NWS sprak met een van de hoofdrolspelers.

Vanaf vandaag kan je op Disney+ 10 nieuwe afleveringen van 'The bear' bekijken. De première van het 3e seizoen brak op de Amerikaanse streamingdienst Hulu een record met 5,4 miljoen kijkers in de eerste 4 dagen.Ook bij ons heeft de reeks over het familierestaurant in Chicago een trouwe aanhang en belooft de vlam weer in de pan te slaan. Straffe kost, want 'The bear' is allesbehalve een traditionele tv-serie.

Lieven Van Gils

VRT NWS ging samen met Ebon Moss-Bachrach op zoek naar het geheim van het recept. Moss-Bachrach speelt in 'The bear' de rol van Ritchie, de neef met het kort lontje. Verrassing: in het echt is Moss-Bachrach de rust zelve.

Als hij zich moet opladen voor nog maar eens een hectische scène in de keuken van het restaurant hanteert hij een speciale opwarmingstechniek.

Seizoen 3 van ‘The bear’ start vandaag: wat is het geheim achter een van de beste tv-reeksen van de laatste jaren? (2)

Videospeler inladen...

Voor wie 'The bear' nog niet gezien heeft, eerst toch even recapituleren. De succesreeks gaat over een chef-kok (Carmen “Carmy” Berzatto) die naar Chicago terugkeert om de broodjeszaak over te nemen van zijn broer die uit het leven stapte.

'The bear' werd eerder dit jaar overladen met Emmy’s, de belangrijkste Amerikaanse prijzen voor de beste televisieprogramma's. Moss-Bachrach kreeg er één. En Ayo Edebiri. En hoofdrolspeler Jeremy Allen White, die na zijn optreden in een spannend wit onderbroekje in een reclamespot van Calvin Klein in geen tijd werd gebombardeerd tot sekssymbool.

Seizoen 3 van ‘The bear’ start vandaag: wat is het geheim achter een van de beste tv-reeksen van de laatste jaren? (3)

Richard White, Jeremy Allen White, Ayo Edebiri, Dele Edebiri, en Helen Edebiri op de Emmy's. 2024 Invision

Ondanks het overweldigende succes bij pers én publiek is 'The bear' geen hapklare brok. De reeks is vormelijk gedurfd, met een chaotische cameravoering en razendsnelle dialogen, en personages die op het eerste gezicht niet tot de verbeelding spreken. En toch sluit je ze na verloop van tijd allemaal in de armen.

Hoe komt dit? 3 factoren die de populariteit van de reeks verklaren:

1. De prutsers

“Hands! Behind! Corner!” Wie 'The bear' kent, heefthet intussen zelf ook al wel eens geroepen vanachter zijn kookfornuis. De spanning is te snijden in de keuken van het familierestaurant dat Carmy probeert op de rails te krijgen. Vooral met zijn neef Ritchie gaat hij vaak verbaal in de clinch.Ook zijn andere medewerkers staan niet bepaald op scherp. Zij hebben andere prioriteiten dan de cuisson van de steak. De chef heeft overigens zelf ook muizenissen aan zijn hoofd.

De druk om te presteren in een kleine ruimte met mensen die je irriteren, maar die je niet kunt missen. Het onvermogen om met elkaar te communiceren. De chaos op de werkvloer.'The bear' is uit het leven gegrepen. Het gaat over gewone mensen zoals u en ik, die proberen er het beste van te maken. Het is precies die herkenbaarheid die maakt dat je steeds meersympathie voelt met die sukkelaars in die oververhitte keuken.Uiteindelijk zijn we allemaal prutsers.

Maar als prutsers elkaar vinden kunnen ze boven zichzelf uitstijgen. Dat is zo mooi aan 'The bear'. Dat je gaandeweg ontdekt dat iedereen een talent heeft, en dat samenwerken en elkaar respecteren mensen sterker maakt. De reeks zou verplichte kost moeten zijn in elke cursus over leiderschap en teamvorming.

BEKIJK: Ebon Moss-Bachrach probeert te verklaren waarom we zoveel empathie voelen voor de personages

Seizoen 3 van ‘The bear’ start vandaag: wat is het geheim achter een van de beste tv-reeksen van de laatste jaren? (4)

Videospeler inladen...

Kijktip: 'Braciole', de laatste aflevering van seizoen 1. Als chef Syndey terugkeert en heel het team aanschuift voor een bord spaghetti pomodoro op 'Let down' van Radiohead, hou je het niet droog.

2. De sterren

Het 1e seizoen speelt zich hoofdzakelijk af in de keuken van The beef, zoals het restaurant dan nog heet, met chef Carmy als centrale figuur. In seizoen 2 volgen we ook de andere leden van het team op weg naar huis. Banketbakker Marcus, kok Tina, loodgieter Fak (gespeeld door Matty Matheson, in het echte leven een bekende chef en internetpersoonlijkheid!): we leren ze allemaal beter kennen.

Bijrollen worden hoofdrollen. Het geeft de reeks nog meer fond en maakt het tweede seizoen misschien nog sterker dan het eerste.

Seizoen 3 van ‘The bear’ start vandaag: wat is het geheim achter een van de beste tv-reeksen van de laatste jaren? (5)

Matty Matheson

Als kers op de taart zijn er een heleboel cameo's van topacteurs uit Hollywood. Jamie Lee Curtis ('Halloween'), Bob Odenkirk ('Better call Saul'), Will Poulter ('The maze runner'), Sarah Paulson ('Ratched'): ze duiken onverwacht op en voor je het weet zijn ze alweer verdwenen.De sterren staan in dienst van de prutsers.

Als driftkikker Ritchie op stage wordt gestuurd naar een toprestaurant botst hij in de vroege ochtend op sterrenchef Terry, terwijl die in haar dooie eentje champignonnetjes staat te pellen.Zij vraagt of hij zin heeft om mee te doen, hij zegt ja en zet zich naast haar.

Je wrijft je ogen uit als je beseft wie ze hebben opgetrommeld om in die korte scène Ritchie de knepen van het vak te leren: niemand minder dan Oscarwinnares Olivia Colman. “Het is maar een detail, maar gasten mogen weten dat we veel tijd steken in een gerecht”, zegt ze. 5 minuten later is de scène voorbij en is Colmans rol in 'The bear' uitgespeeld. Ritchie stapt als een herboren man terug naar huis.

Kijktip: 'Forks', de 7e aflevering van seizoen 2. Waarin Ritchie de liefde voor het vak en voor zichzelf herontdekt. 30minuten onvergetelijke televisie.

3. De omelet

In aflevering 9 van het 2e seizoen vraagt chef Sydney aan de hardwerkende, zwangere Natalie of ze haar een plezier kan doen met een tussendoortje. Die antwoordt dat ze wel een hongertje heeft. Sydney zet zich aan het fornuis en maakt met veel zorg een op het eerste gezicht eenvoudig omeletje klaar: met Boursin-kaas, ribbelchips en bieslook on top. "F***ing delicious" zoals Sydney zelf zegt. Sindsdien is haar omelet een wereldhit op TikTok.

Laat het duidelijk zijn. Eén van de grootste attracties van 'The bear' is het eten dat er wordt opgediend: van de cannoli en de chicken piccata tot de Siciliaanse gevulde artisjokken of de geroosterde branzino met kappertjesboter. En dat het er allemaal even verrukkelijk uitziet, is geen toeval. Speciaal voor deze reeks is een nieuwe functie in het leven geroepen, die van culinary producer.

Courtney Storer, zus van showrunner Chris Storer, heeft ervaring in toprestaurants in Parijs en L.A. Zij waakt over de geloofwaardigheid en de echtheid van wat er op tafel komt. 13 zakken chips had ze klaar liggen toen ze het recept voor de omelet met actrice Ayo Edebiri (Sydney) bij haar thuis uitprobeerde. Uiteindelijk viel de keuze op ribbelchips met zure room en ui. Om maar te zeggen: elk detail telt in 'The bear'. Zeker als het over eten gaat.

Seizoen 3 van ‘The bear’ start vandaag: wat is het geheim achter een van de beste tv-reeksen van de laatste jaren? (6)

Actrice Ayo Edebiri (Sydney) en culinaire producer Courtney Storer met hun omelet op de set van 'The bear'

Alle gerechten die in de reeks te zien zijn worden op de set trouwens ook effectief (warm) klaargemaakt. Ook dat draagt bij tot de authenticiteit. En uiteraard worden al die authentieke lekkernijen ter plaatse meteen opgegeten. Vooral voor John Bernthal (die Mikey speelt) is het uitkijken. “Als die eten ziet liggen, is het op”, zegt Storer in Variety.

Kijktip: “Omelette”, de 9e aflevering van seizoen 2. Nooit zag je een omelet met zo veel liefde klaargemaakt worden. En probeer het gerust zelf eens thuis.

Seizoen 3 begint waar seizoen 2 eindigde: op de ochtend na de openingsavond van 'The bear', het nieuwe restaurant waarmee chef Carmy hoopt een ster te bemachtigen. Het spreekt voor zich dat dat niet van een leien dakje zal lopen en dat er in de keuken weer harde woorden gaan vallen.

Oh ja, Ebon Moss-Bachrach is ons nog een uitleg verschuldigd. Hoe raakt hij zo opgewonden als hij moet ruzie maken op de set? Hij lijkt op het eerste gezicht toch een rustige natuur?

BEKIJK: Ebon Moss-Bachrach geeft zijn geheime techniek prijs

Seizoen 3 van ‘The bear’ start vandaag: wat is het geheim achter een van de beste tv-reeksen van de laatste jaren? (7)

Videospeler inladen...

Seizoen 3 van 'The bear' is vanaf vandaag te zien op Disney+.

Seizoen 3 van ‘The bear’ start vandaag: wat is het geheim achter een van de beste tv-reeksen van de laatste jaren? (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Corie Satterfield

Last Updated:

Views: 5906

Rating: 4.1 / 5 (62 voted)

Reviews: 93% of readers found this page helpful

Author information

Name: Corie Satterfield

Birthday: 1992-08-19

Address: 850 Benjamin Bridge, Dickinsonchester, CO 68572-0542

Phone: +26813599986666

Job: Sales Manager

Hobby: Table tennis, Soapmaking, Flower arranging, amateur radio, Rock climbing, scrapbook, Horseback riding

Introduction: My name is Corie Satterfield, I am a fancy, perfect, spotless, quaint, fantastic, funny, lucky person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.